Taxatie/restauratie

Restauraties-Taxaties-Onderhoud-Inkoop-Verkoop-Schilderijen,

Als u het schilderij goed wilt onderhouden, is het belangrijk om ervoor te zorgen, dat uw schilderij niet bloot staat aan een hoge luchtvochtigheid en grote temperatuurverschillen. Vocht is namelijk de grootste vijand van schilderijen. Het linnen doek, dat meestal als draagvlak dient voor schilderijen, gaat door vochtopname uitzetten en bij droging weer krimpen.

Omdat de oude olieverf niet flexibel is komen er hierdoor kleine haarscheurtjes in de olieverf. Indien u dan ook nog in een ijverige bui het schilderij schoonmaakt met een vochtige lap zult u na verloop van tijd barstjes in het schilderij ontdekken. Hierna zal de verf gaan dakken, dat wil zeggen dat de barsten op gaan staan waardoor op den duur de verf zal loslaten van het linnen doek.

De enige manier om het schilderij dan nog te redden is doubleren of verdoeken en dit zal u moeten laten doen door een vakman of restaurateur. Deze kan u ook vertellen of het zinvol is om het werk te laten schoonmaken (het verwijderen van de oude vernislaag inclusief vuil en het aanbrengen van een nieuwe vernislaag). Dit gebeurt met verschillende chemicaliën.

Het is niet raadzaam om dit zelf te doen omdat de éne vernislaag niet de andere is. Bij het verwijderen van de vernislaag kunnen namelijk ook verschillende transparante kleurlagen op gaan lossen. Voordat u hiervan gebruik maakt, is het raadzaam te weten of het schilderij al deze moeite waard is. De prijs van een reinigingsbeurt van uw schilderij is afhankelijk van de staat waarin het werk zich bevindt, maar valt over het algemeen erg mee.

Bij Kunstgalerie Arnold worden gratis en vrijblijvend taxaties en adviezen gegeven omtrent waarde, onderhoud en restauraties.